Zarządzaj małą firmą z programem Comarch ERP XT – pytania i odpowiedzi

Program dla małych firm Comarch ERP XT jest bardzo intuicyjny oraz prosty w obsłudze. Dzięki niemu wystawisz szybko faktury między innymi przez aplikację mobilną. Jest to również proste narzędzie do sprzedaży w Internecie. Moduł POS jest dostosowany zarówno dla osób prawo i leworęcznych np. z poziomu tabletu.

Plany na przyszłość to między innymi rozwijanie drobnych funkcjonalności, a także wdrażanie większych takich jak np. OCR, czyli system do czytania skanów, który pojawi się już w tym roku.

Pytania i odpowiedzi dotyczące programu Comarch ERP XT:

1). Zwróciłem towar i otrzymałem fakturę korektę. W jaki sposób można wprowadzić korektę do faktury w Comarch ERP XT?

Odpowiedź: Z listy faktur znajdujemy tę fakturę, z której towar został zwrócony. Zaznaczamy ją i w menu górnym (trzy kropki) wybieramy „Wystaw korektę”. Wówczas wiadomo w systemie, że jest to korekta.

2). Czy program współpracuje z Comarch CDN Optima w wersji dla Biur Rachunkowych? Jakie są możliwości wymiany danych?

Odpowiedź: Tak, program współpracuje poprzez elektroniczną wymianę danych IWD z Biurami Rachunkowymi posiadającymi pakiet iKsięgowość24 (Srebrny i Złoty). Przesłanie danych odbywa się poprzez wykonanie kilku kliknięć w programie.

3). Czy istnieje możliwość wystawienia korekty wartościowej na jedną sztukę towaru w przypadku, kiedy w dokumencie pierwotnym sprzedaliśmy więcej niż jedną sztukę?

Odpowiedź: Jeśli dokument był wystawiony z jedną pozycją, ale wiele sztuk to niestety pozostaje korekta wartości całości pozycji. Jeśli jednak towar był dodany kilka razy, to korekta tej jednej pozycji jest możliwa.

4). Comarch ERP XT historia stanów magazynowych — przychody, rozchody towaru. Czy program daje takie możliwości, jak to było w FPP?

Odpowiedź: Obecnie program pilnuje stanu magazynowego, ale jeszcze w jednej z tegorocznych wersji będzie dostępna historia towaru.

5). Proszę o instrukcję, w jaki sposób zaksięgować koszty samochodu w firmie — rejestr VAT 50% oraz nieodliczony VAT i 75% kosztów do przychodów.

Odpowiedź: Wprowadzamy dokument do rejestru VAT — uzupełniam stawkę i kwotę — kolejno w kolumnie 50% VAT wybieramy „TAK”, wtedy pojawią mi się dwie pozycje. Kolejno w kolumnie % w koszty wpisuje 75 i taka sama wartość przeniesie się do drugiej kolumny.

6). Dlaczego wystawiając korektę w przypadku pomyłki waluty nie można się wystawić korekty na walut?

Odpowiedź: Obecnie nie ma takiej korekty, będzie dostępna w przyszłych wersjach programu.

7). Czy można wygenerować fakturę poprzez API?

Odpowiedź: Obecnie nie, ale jest to w planach i będzie dostępne jeszcze w tym roku.

8). Czy firma jednoosobowa prowadząca książkę przychodów i rozchodów musi sporządzić sprawozdanie finansowe oprócz PIT?

Odpowiedź: Nie musi, obowiązek sprawozdań jest na firmach, które prowadzą pełna księgowość.

9). Czy program Comarch ERP XT pozwala na zrobienie PIT-36?

Odpowiedź: Tak.

10).  Ile trwa wdrożenie/uruchomienie programu Comarch ERP XT?

Odpowiedź: Program jest bardzo intuicyjny i jego uruchomienie to praktycznie założenie konta i konfiguracja. System ma także wsparcie przy wdrożeniu w postaci pomocy online i wraz z nim można krok po kroku nauczyć się jak obsługiwać program.

11). Czy do faktury zaliczkowej można wprowadzić kolejną fakturę zaliczkową?

Odpowiedź: Obecnie można stworzyć fakturę zaliczkową i później przekształcić ją do finalnej. Niedługo będzie możliwość przekształcania wielu faktur zaliczkowych do jednej finalnej.

12). Czy moduł magazyn w przyszłości będzie miał możliwość tworzenia zestawów?

Odpowiedź: Tak, chcemy tę opcję włączyć do modułu magazyn w przyszłości.

13). Co w przypadku, gdy część operatorów pracuje w różnych językach?

Odpowiedź: Comarch ERP XT jest wielojęzykowy, można pracować też w języku angielskim, niemieckim i francuskim.

14). Czy mogę bezpłatnie przetestować program Comarch ERP XT?

Odpowiedź: Tak, po założeniu konta mamy możliwość wystawienia do 10 dokumentów handlowych i księgowych za darmo.

15). Ile osób może pracować na jednym programie?

Odpowiedź: Nie ma żadnego ograniczenia, jeśli chodzi o ilość użytkowników programu Comarch ERP XT.

16). Czy sam moduł Faktury wystarczy mi do wystawiania faktur i wysyłania JPK?

Odpowiedź: Tak.

17). Od czego mam zacząć rozliczenie roczne?

Odpowiedź: Jeżeli wyliczane były w programie zaliczki na PIT-36 czy PIT-36L to wystarczy tylko na liście Deklaracje PIT-36/PIT-36L dodać właściwą deklarację wskazując właściciela. Całość opisana została w pomocy do programu:

https://pomoc.erpxt.pl/dokumentacja/jak-wyliczyc-deklaracje-pit-36l-pit-36ls-15/

18). Czy jest możliwość podłączenia do magazynu Ebay, Amazon?

Odpowiedź: Obecnie nie ma takiej możliwości. Niedługo będzie dostępne API, co pomoże w tej sprawie.

19). Czy w części dotyczącej RODO jest możliwość wygenerowania i wysłania do klienta pytania o zgodę na przetwarzanie danych i zapisania później tak uzyskanej zgody bezpośrednio w systemie? Czy jest tylko możliwość ręcznego dopisywania informacji o uzyskanych w inny sposób zgodach?

Odpowiedź: W programie jest możliwość ewidencjonowanie wszystkich zgód, które Klient nam udzielił. Nie ma możliwości generowania wysyłki tych zgód.

20). Gdzie szukać listy drukarek fiskalnych, z którymi komunikuje się moduł POS?

Odpowiedź: Obecnie moduł zintegrowany jest z drukarką POSNET Temo HS oraz terminalem płatniczym SumUp. Wersja tego POS będzie dostępna już 09.04.2019. 

21). Czy w Comarch ERP XT  można stworzyć plik XML do Płatnika?

Odpowiedź: Obecnie nie ma tej opcji.

22). Czy jest możliwość seryjnego zatwierdzania dokumentów?

Odpowiedź: Tak, dostępne jest to z listy faktur.

23). Czy w jednym czasie może być zalogowanych kilku użytkowników?

Odpowiedź: Tak.

24). Jakie drukarki fiskalne można podłączyć — każdą?

Odpowiedź: Każdą z obsługą protokołu POSNET.

25). Czy Comarch ERP XT współpracuje z wszystko.pl?

Odpowiedź: Tak.

26). Czy moduł POS przeznaczony jest wyłącznie do przygotowywania paragonów i sprzedaży bezpośredniej, czy można go używać do wystawiania zamówień lub faktur przelewowych B2B? Kiedy można spodziewać się wersji na Android?

Odpowiedź: Moduł POS służy do obsługi Klientów detalicznych. Możemy w nim wystawiać paragony i faktury. Natomiast wersja na Android będzie dostępna jeszcze w tym roku.

27). Mam Comarch ERP XT Faktury. Jak mogę ewidencjonować magazyn (co wyszło / ile zostało)?

Odpowiedź: Po pierwsze, potrzebne jest rozszerzenie posiadanego pakietu do modułu Magazyn. Potem zaznacza się na towarze, że ma mieć włączoną ewidencję stanu, a potem to już program pilnuje przy wystawianiu dokumentów handlowych.

28). Kiedy będzie możliwość wystawiania faktur abonamentowych cyklicznie powtarzających się co miesiąc?

Odpowiedź: Ta opcja będzie dostępna jeszcze w tym roku.

29). Kiedy możliwość wyszukiwania kontrahentów od środka słowa. Głównie chodzi o możliwość szukania z pominięciem cudzysłowu?

Odpowiedź: Ta opcja powinna być dostępna jeszcze w tym roku.

30). W jaki sposób można przejść z Comarch ERP XT do Comarch ERP Optima?

Odpowiedź: Jeśli faktycznie konieczna jest już zmiana na większy system w programie jest opcja zamówienia bazy danych w formacie „Optimowym”. Wówczas przejście z jednego programu na drugi jest prosty i szybki.

31). Czy wersja mobilna pracuje na Windows Phone 10?

Odpowiedź: Tak, jako responsywna strona w przeglądarce na Windows Phone.

32). Mam firmę w modelu KpiR, ale nie mam czasu na rozliczenia z fiskusem, ZUSem — wolę to zlecić księgowej, biurze rachunkowemu? Jakie są koszta w przypadku podstawowego pakietu Comarch ERP XT i np. 30 dokumentów kosztowych miesięcznie? W firmie znajomy płaci około 130 zł.

Odpowiedź: Pakiet z księgowością w ERP XT kosztuje 39,00 zł netto miesięcznie.

33). Czy jest możliwość integracji ERP z CRM?

Odpowiedź: W planach rozwojowych Comarch ERP XT jest także moduł CRM. Obecnie nie ma dodatkowej integracji.

34). Brakuje do wysłania deklaracji VAT 27, czy będzie wprowadzana?

Odpowiedź: Nie będzie takiej potrzeby, ponieważ po wprowadzeniu JPK_VDEK to zastąpi zarówno deklarację VAT-7, VAT-7K, jak również deklarację VAT-27.

35). Ile kosztuje program, jeśli będę wystawiał tylko faktury z możliwością wysłania mailem swoim kontrahentom?

Odpowiedź: Koszt modułu Faktury to 11 zł netto miesięcznie lub 119 zł netto rocznie.

36). Przydatne byłoby również wyświetlanie nazwy miasta przy kontrahencie oraz możliwość wyszukiwania klientów w danym mieście.

Odpowiedź: Niedługo wyszukiwarka będzie rozbudowana i takie możliwości powinny się też pojawić.

37). Czy w przyszłości będzie program wzbogacony o możliwość korekty na jedną sztukę towaru przy sprzedaży większej ilości? 

Odpowiedź: Zostanie ona uwzględniona podczas tworzenia kolejnych wersji.

38). Nie wiem, gdzie prawidłowo wprowadzać faktury zakupu? W rejestrze sprzedaży czy w fakturach zakupu?

Odpowiedź: Jeśli faktura będzie wprowadzona w fakturach zakupu to w rejestrze pojawi się automatycznie.

Comarch DMS – elektroniczny obieg dokumentów

Korzyści oraz funkcjonalności systemu Comarch DMS to między innymi pełna obsługa korespondencji firmy, zarówno z poziomu systemu, jak i aplikacji dostępnej poprzez WWW, dostęp z aplikacji mobilnej, zapewnione bezpieczeństwo.

Rewolucja w stawkach VAT i przypisanie kodów w module Optima Handel

Od 1 lipca 2020 zacznie obowiązywać nowa matryca stawek VAT. W porównaniu z poprzednimi latami są to rewolucyjne zmiany. Z perspektywy podatników najważniejszą kwestią będzie zmiana stawek na poszczególne świadczenia. Nowa matryca stawek VAT to odejście od funkcjonującej od lat PKWiU 2008 oraz zastąpienie jej przez dwa różne systemy klasyfikacyjne.

Czym się różni Comarch e-Sklep B2B od Comarch B2B?

Polecamy dwa rozwiązania do prowadzenia sprzedaży w modelu B2B. W tym artykule opiszemy rozwiązanie Comarch e-Sklep w wersji B2B oraz Comarch B2B, a także różnice pomiędzy nimi.

Co to jest kaizen i jakie ma zastosowanie w firmach?

Kaizen jest ciągłym usprawnianiem każdego z obszarów firmy. Słowo to pochodzi z języka japońskiego i oznacza dobrą zmianę, czy też progres. Kaizen jest podstawą metody zarządzania produkcją, która koncentruje się na minimalizacji strat przy jednoczesnym maksymalizowaniu wydajności (lean manufacturing). Ponadto jest to również strategia biznesowa polegająca na zaangażowaniu wszystkich pracowników danej firmy w ciągłe poszukiwanie pomysłów oraz realizowanie ich, w celu udoskonalenia firmy.