Jak szybko przygotować i złożyć sprawozdanie finansowe za 2020 rok?

Ministerstwo Finansów wydłużyło termin związany między innymi ze sporządzeniem oraz zatwierdzeniem rocznych sprawozdań finansowych za 2020 rok. Obecnie dla jednostek, których rok obrotowy zakończył się 31 grudnia 2020 r., ostateczny termin zamknięcia ksiąg rachunkowych, sporządzenia sprawozdania finansowego za 2020 r., oraz podpisania sprawozdania trwa do 30 czerwca 2021 r.

Co to jest sprawozdanie finansowe?

Sprawozdanie finansowe to uporządkowane przedstawienie sytuacji finansowej oraz finansowych wyników działalności podmiotu gospodarczego. Sprawozdanie dotyczy roku obrachunkowego. Sporządzone zostaje na dzień bilansowy dla jednostki gospodarczej jako całości. Sprawozdanie finansowe musi zostać sporządzone w wersji elektronicznej (plik XML), a także potwierdzone podpisem elektronicznym lub profile zaufanym. Szybkie i skutecznie przygotowanie oraz złożenie sprawozdania finansowego zapewnia program Comarch e-Sprawozdania.

Dlaczego warto skorzystać z programu Comarch e-Sprawozdania?

Comarch e-Sprawozdania to program umożliwiający sporządzenie i wysyłkę sprawozdania finansowego w wersji elektronicznej, w formacie XML, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Aplikacja umożliwia również ,,czytanie” innych elektronicznych sprawozdań finansowych. Ponadto Comarch e-Sprawozdania także analizować kondycję finansową przedsiębiorstwa.

Aplikacja jest dostępna w kilku wersjach:

• Jako niezależne oprogramowanie w wersji Standalone (samodzielnej), umożliwiające wysyłkę sprawozdania niezależnie od tego, na jakim systemie pracuje dana firma.
  • Jako moduł systemów Comarch, zintegrowany z Comarch ERP Optima, Comarch ERP XL lub Comarch ERP Altum.

Aplikacja Comarch e-Sprawozdanie pozwala na utworzenie pełnego sprawozdania finansowego, które składa się z:

• wprowadzenia do sprawozdania finansowego,
  • bilansu,
  • rachunku zysków oraz strat (wariant porównawczy lub kalkulacyjny),
  • zestawienia zmian w kapitale własnym,
  • rachunku przepływów pieniężnych (wariant pośredni albo bezpośredni),
  • ustrukturyzowanej kalkulacji podatku dochodowego,
  • pozostałych not, a także objaśnień.

Tworzenie i wydruk sprawozdania finansowego do KRS z programem Comarch e-Sprawozdania

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NJQnTubOgKg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Jak podpisać e-Sprawozdanie Finansowe profilem zaufanym z ePUAP?

Aplikacja Comarch e-Sprawozdania – pytania i odpowiedzi

Kup program Comarch e-Sprawozdania bez wychodzenia z domu, szybko i wygodnie, przez nasz sklep internetowy:

Masz dodatkowe pytania?

Skontaktuj się naszym działem handlowym, zadzwoń pod numer 12 636 42 43 lub napisz na info@cdnpartner.pl

PPK w małej i średniej firmie — pytania i odpowiedzi

Gorący okres wdrożeń PPK sprawia, że pojawia się wiele pytań związanych z Pracowniczymi Planami Kapitałowymi oraz aplikacją Comarch PPK. Poniżej niektóre z nich wraz z odpowiedziami.

Wdrożenie systemu ERP a finansowanie – cz. 4 [PORADNIK]

Nawet jeśli rozwiązania ERP nie są tak kosztowne jak kiedyś, wciąż jest to inwestycja dla Twojej firmy. Dostawcy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom Klientów i we współpracy z jednostkami finansowymi dają możliwość zakupu oprogramowania np.: w formie leasingu. W niektórych województwach zdarzają się również, choć coraz rzadziej, programy dzięki którym możesz uzyskać dofinansowanie…

Najciekawsze nowości i zmiany w Comarch e-Sklep 2021

Nowoczesne oprogramowanie do prowadzenia sklepu internetowego od Comarch dynamicznie się rozwija i jest nieustannie udoskonalane. Przedstawiamy listę najciekawszych i najprzydatniejszych zmian oraz nowości w Comarch e-Sklep 2021.

Co to są PPK? – Przygotuj firmę na Pracownicze Plany Kapitałowe

W 2017 roku przyjęto Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, której istotną częścią są PPK, czyli Pracownicze Plany Kapitałowe. System oszczędności, za którego sprawą wspólnymi siłami pracownika, pracodawcy i państwa, ten pierwszy będzie miał cieszyć się stabilną sytuacją finansową na emeryturze.